Scroll Top

AMPHENOL

Sammanför människor med hela världens teknologier
Amphenol

En av världens största tillverkare av förbindningsteknik

Amphenol är en av världens största tillverkare av förbindningsteknik. Företaget utvecklar, tillverkar och marknadsför kontaktdon för elektronik, el, koaxialkabel, flatkabel och optofiber.

Amphenols kontaktdon används inom kommunikation, informationsbehandling, mobiltelefoni, flyg- och militärelektronik, fordon, järnväg och transport- och industriapplikationer.

En betydande aktör i elektronikrevolutionen

Amphenol arbetar inom flera segment där elektronikens framfart varit betydande de senaste årtiondena. Målet är att utveckla ledande elektronik med förbättrad prestanda. Kontaktdonen fungerar för alla typer av elektroniksystem – från komplexa militära kommunikationssystem till de senaste mobila datorplattformarna. Amphenols produkter passar i avancerad fordonselektronik till nästa generations flygplansturbiner. Amphenol gör don som passar in i självkörande elfordon, avancerade batterilagringssystem och alternativ elproduktion.

Amphenol grundades redan 1932

Amphenol grundades 1932 under namnet American Phenolic Corp, och tillverkade under sina första år rörsocklar. Namnet Amphenol är en sammanslagning av det ursprungliga namnet. Under andra världskriget växte företaget påtagligt, då den amerikanska armen, flottan och flyget använde mycket av de kontaktdon och radiomateriel Amphenol tillverkade.
Ett av de då använda kontaktdonen, MIL-C-5015, säljs fortfarande idag i stora mängder, men nu mestadels till den civila industrin.Under de kommande decennierna växte Amphenol kraftigt genom organisk tillväxt och uppköp. Notabelt är att man köpte kabel tillverkaren Spectra-Strip, förövrigt uppfinnaren av flatkabel, och fick där tillgång till tillverkning av kabel för första gången.
Amphenol - världsledande kontaktdon
Amphenol kontaktdon

Amphenol såg tidigt potentialen av tillverkning i Kina

Amphenol var mycket tidiga att se potential i tillverkning i Kina, och etablerade samarbeten redan år 1993 på det kinesiska fastlandet. År 1997 köpte Amphenol, Matrix utav AMP, vilket passade mycket bra, då Amphenol under alla tider varit marknadsledande när det gäller militära kontaktdon.

Under 2000 talet expanderade Amphenol kraftigt med flera fabriker i Kina samt etableringar i Brasilien, México samt Tjeckien. Dessa skall läggas till de redan etablerade fabrikerna i Europa och Nordamerika.

Världsledande inom sitt område

Idag är Amphenol världsledande inom Militär, Data-Telekom, Industri & Automotive, med en omsättning på drygt 8 miljarder USD.

Några av de varumärken som idag finns under Amphenols paraply är Tuchel, LTW, Audio, Air-LB, Socapex, Aerospace, LTD, Canada, ICC, India och PCD.

Garam är sedan 1993 distributör för Amphenol.

AMPHENOL PRODUKTER

Amphenol har ett stort produktutbud

Här är några av våra favoriter.

Logo
Amphenol LTW

LTW

En av Amphenols divisioner är LTW som är väldigt duktiga på täta don som klarar upp till IP68/IP69K.  LTW är en fantastisk tillverkare då det finns behov av kundanpassade don och kablage.

M12

LTW M 12

LTW har tagit fram ett M12 don som har en push/pull låsning och som passar med redan installerade M12 don. Med denna lösning förkortas installationstiden betydligt.

x-lok mini

LTW X-LOK mini

LTW har en mycket innovativ donfamilj som heter X-Lok. Donet har pushlåsning och bajonettupplåsning. Vilket ger ett don med mycket smart design.

ix industrial

IX Industrial™

Känner du att RJ45 donet inte är helt optimalt för ditt användningsområde? ix Industrial ™ är framtaget för att tillgodose många behov av Ethernetkopplingar.

Tri start

Tri-Start MIL

Tri-Start MIL MIL-DTL-38999 serie III-kontakter erbjuder en mycket hög prestanda även i väldigt tuffa miljöer.

Aquarius

Eco/Mate Aquarius

Thermoplastic-don med design baserad på MIL-DTL-26482 , IP 68/69K klassad med bajonettlåsning. Olika kontakteringssystem finns att tillgå.

AMPHENOL GLOBALT

DIVISIONER OCH FABRIKER VI SAMARBETAR MED

KATALOGER

Coax
RJ, USB, ix Industrial™
Heavy Duty
Flatkabel
Cirkulära plast
Cirkulära metall
Rektangulära
D-sub
Filterdon
Amphenol LTW Vattentäta lösningar
MIL-Specade don